
Inspirationsside
Gå på opdagelse i inspirationssiden. Her finder I en idéliste, hvis I har brug for hjælp til at få idéerne i gang. Her finder I også konkrete eksempler, hele konceptidéer og rollekort, som I kan bruge til at fordele ansvarsområder.
Det er jer, der bestemmer
Det er vigtigt, at det først og fremmest er jer, som beslutter, hvilket event, I vil holde for skolens øvrige elever. I må gerne lade jer inspirere af idéerne og koncepterne, som er beskrevet på denne side - men husk, at I også rigtig gerne må finde på jeres helt eget event, kombinere flere idéer eller noget helt tredje.
Idéliste - inspiration til typer af events
Rollekort - hvem gør hvad hvornår?
Eksempel: FGU Vesterbros fernisering
På FGU Vesterbro valgte eleverne at holde en fernisering for skolens øvrige elever. Her udstillede eleverne deres egne billeder, som på forskellig vis satte fokus på digital trivsel. Til hver af billederne, havde eleverne skrevet deres egne refleksioner ned og havde lavet spørgsmål, som de besøgende kunne tale ud fra. Se et udsnit af elevernes billeder nedenfor.
Har I lyst til at fortælle om jeres event, når I har afholdt det for jeres skole? I kan bidrage til inspirationssiden her ved at sende os billeder, videoer, tekst eller andet fra jeres event. Spørg jeres lærer, hvis I vil vide mere om, hvordan I kan bidrage.
Konceptidéer
Nedenfor finder I en række konkrete eksempler på færdige eventkoncepter. Konceptidéerne viser, hvordan et event kan bestå af flere forskellige elementer - et event kan for eksempel både bestå af et produkt, som vises frem, dernæst involvere en quiz for alle de besøgende elever, og afsluttes med en middag, som I alle deltager i. Formen er helt op til jer!
Her laver I en teaterforestilling, som sætter fokus på trygge, digitale fællesskaber. Måske I har indsamlet fortællinger, spørgsmål, dilemmaer eller overvejelser om online fællesskaber fra de andre elever på skolen og inkorporeret dem i teaterstykket. Det kan være anonymt og bare være små bidder af ærlige og ægte fortællinger.
Når I har sammenstykket fortællingerne fra de andre elever med jeres egne input og lavet et skuespil for skolen, kan I efterfølgende printe citater ud fra forestillingen og hænge rundt omkring på skolen. På den måde bliver citaterne små påmindelser om at huske at reflektere over, hvad der gør online fællesskaber trygge og rare at være i.
Hvordan er det at leve helt uden digitale teknologier? Digital detox er et eksperiment, hvor alle deltagere - både elever og lærere på skolen - inviteres til at holde fri fra digitale teknologier i et døgn. Eksperimentet sluttes af med et fælles måltid på skolen, hvor alle på forhånd har slukket deres telefoner, eller måske lagt dem i (hjemmeproducerede) kasser til telefoner.
Til middagen har I måske sammensat en 'samtale-menu' med spørgsmål, som skal sætte gang i samtalen om brug af digitale teknologier og balancen i brug af telefon og computer. Her kan elever og lærere dele, hvad de hver især tænker.
Det kan garanteret ikke lykkes at være helt uden digitale teknologier i et døgn - og derfor kan I også selv bestemme, hvor radikalt I vil gå til opgaven. Hvordan kommer man for eksempel i skole uden rejsekort? Hvordan betaler man for ting? Hvordan arbejder skolens lærere og ledelse, hvis de ikke må bruge computer? Uanset omfanget, kan eksperimentet gøre alle opmærksomme på, hvor meget eller lidt, vi bruger digitale teknologier til daglig.
Mange steder på nettet kan man skabe billeder og videoer med kunstig intelligens - men hvor let er det egentlig at spotte om et billede er fake eller ægte?
Til den interaktive billedudstilling laver I en billedserie, hvor halvdelen af billederne er ægte fotografier og halvdelen er fake billeder, lavet med kunstig intelligens. I hænger billederne op og inviterer de øvrige elever på skolen til udstilling.
Til udstillingen kan I afsløre, at halvdelen af billederne er AI-genererede og derefter afholde en konkurrence, hvor de øvrige elever skal forsøge at gætte, hvilke billeder, der er ægte og hvilke, der er fake. Det kan enten være ved hjælp af en tipskupon, ved en fysisk afstemning, via en kahoot, eller noget fjerde. Måske I endda har sørget for en præmie til den eller dem, som har gættet flest rigtige?
Eventet kan afsluttes med en snak om, hvordan vi kan spotte om billeder, historier eller brugere er AI-genererede og til en snak om, hvorfor det er hovedet er vigtigt at kunne kende forskel.
Et af telefonens stærkeste kendetegn er, at den er nem at få fat i - skærmen er altid klar med en notifikation. Vi er vant til telefoncovers, der skal beskytte telefonen. Her vender I idéen om og laver forskellige produkter, der skal beskytte jer selv fra at komme til at bruge telefonen hele tiden.
I afholder en DIY-café, hvor alle de deltagende laver produkter, som på forskellig vis minder jer om at tænke over, hvor meget vi bruger vores telefon. Nogen laver måske telefoncovers med lynlås eller hængelås, andre laver måske en nøglering, som skal minde om at tage pauser.
Undervejs til DIY-caféen kan I tale sammen med afsæt i en række spørgsmål, som I har lavet på forhånd, som kan sætte gang i snakken om det digitale tema.

Elevside
I kan gå tilbage til elevsiden, hvis I har brug for at finde temaplakaterne, temasiderne eller hvis I gerne vil gense introduktionsfilmen om Ung til ung.