Ung til ung er et forløb, der har fokus på at fremme digital trivsel på skolen – og her er det først og fremmest eleverne, som får lov til at forme dialogen. De deltagende elever udvælger og undersøger først en digital tematik og afholder til slut et event for alle skolens elever, som sætter den digitale tematik til debat. Ung til ung er udviklet særligt til FGU.
I Ung til ung er det først og fremmest eleverne, som får lov at forme dialogen om digital trivsel og dannelse på skolen. Ung til ung kan enten gennemføres i elevrådet eller i undervisningen på AGU- eller PGU-hold, og her det de deltagende elever, som udvælger, undersøger og formidler en digital tematik gennem et event for de øvrige elever på skolen.
Formålet er at styrke den demokratiske dannelse, deltagelse og selvtillid blandt de deltagende elever, skabe et gensidigt læringsrum for både de elever, som formidler en digital tematik og for de elever, som modtager formidlingen, samt understøtte refleksion, dialog og ikke mindst en sund digital kultur på landets FGU-institutioner og skoler.
Når unge formidler til andre unge om digitalt liv, er der grobund for vedkommende og troværdig formidling, der både udspringer fra og rækker ind i elevernes livsverden.
I forløbet udvælger de deltagende elever et digitalt tema, som de undersøger og til slut sætter til debat blandt de øvrige elever gennem et event. Forløbet er altså struktureret med en før-fase (aktivering af bestående viden og erfaringer), undervejs-fase (tilegnelse af ny viden og bearbejdning) og en efter-fase (anvendelse og videreformidling), som eleverne kender det fra andre forløb og projekter.
Eleverne kan vælge mellem de nedenstående temaer. Hver tema har sin egen temaplakat:
Digitalt (over)forbrug?
Ægte versus fake
Left on read
Techgiganterne: er det os mod dem?
Fællesskaber og safer spaces
Eleverne arbejder med en række videoer, grafer og refleksionsspørgsmål. Der er lavet en temaside til hver af de fem digitale temaer.
Nedenfor finder du vejledninger til arbejdet med Ung til ung. Vejledningerne indeholder både et overblik over forløbets enkelte dele og trin, en beskrivelse af din forberedelse, forslag til refleksionsspørgsmål til eleverne, opmærksomhedspunkter og gode råd til arbejdet. Har du brug for hurtigt og nemt også at tilgå de øvrige materialer og værktøjer, som skal bruges i arbejde med Ung til ung, har vi også samlet disse nedenfor.
Introduktionsfilmen nedenfor kan du vise dine elever, inden de skal arbejde med Ung til ung. I filmen møder vi dels Marica, som kort fortæller, hvad Ung til ung går ud på - og så møder vi også Orson, som selv er FGU elev og som har arbejdet med Ung til ung på sin skole.
Nedenfor kan du læse nærmere om, hvordan du konkret kan anvende Ung til ung i elevrådet eller i undervisningen på AGU- eller PGU-hold. Her finder du også et overblik over, hvordan forløbet knytter sig til formål og faglige mål for undervisningen. Du kan også finde viden om det metodiske og didaktiske grundlag for forløbet, gå på opdagelse i elevsiden eller kigge i inspirationssiden til events.