Ønsker du at blive klogere på, hvilke konkrete måder, du kan arbejde med Ung til ung på skolen, så kig med nedenfor. Her finder du blandt andet en beskrivelse af, hvordan Ung til ung kan anvendes i elevrådet og hvordan det kan knyttes til de faglige mål.
Ung til ung er udviklet med øje for både hverdagen, elevsammensætningen og praksissen på FGU. Derfor er forløbet også udviklet, så det i videst muligt omfang er simpelt at indtænke i den eksisterende skolevirkelighed, og så det taler ind i de overordnede didaktiske principper, som gælder for FGU.
Selvom organiseringen af elevråd kan variere fra skole til skole, eller institution til institution, er elevrådsarbejdet vigtigt for både institution, skole og elever. Elevrådet kan styrke fællesskabet og forbedre dagligdagen på FGU-institutionerne og skolerne og kan bidrage til, at elevernes stemmer bliver hørt, når der tages beslutninger. Desuden kan elevrådet stå for sociale aktiviteter og på den måde være med til at styrke fællesskabet.
Vælger I at arbejde med Ung til ung i elevrådet, er det elevrådet, der dels udvælger, undersøger og formidler et budskab om en digital tematik gennem et event for øvrige elever på skolen.
Arbejdet med Ung til ung kan knyttes til elevrådets formål, da Ung til ung netop tager afsæt i elevernes stemmer i samtalen om digital trivsel. Desuden kan det event, som elevrådet afholder for skolens øvrige elever være med til at styrke fællesskabet og dagligdagen - samtidig med, at det fordrer en dialog om elevernes digitale liv og trivsel.
Ung til ung er udviklet sådan, at eleverne i arbejdet med forløbet, kan aktivere deres konkrete faglighed og praktiske, kreative færdigheder. Vælger I at arbejde med Ung-til-ung i undervisningen, er det eleverne på de enkelte hold, som udvælger, undersøger og formidler en digital tematik gennem et event for de øvrige elever.
Ung til ung kan dels inkorporeres i fagene PASE, Identitet og medborgerskab og i Teknologiforståelse. Desuden giver forløbet mulighed for, at elever på særligt PGU kan aktivere deres praktiske fagligheder og færdigheder inden for innovative processer og produktudvikling. Det er nemlig op til eleverne selv, hvordan de ønsker at sætte fokus på digital trivsel på skolen, og her er det derfor oplagt, at eleverne i udviklingen og planlægningen af eventet for de øvrige elever, aktiverer deres kreative færdigheder.
Ud over at knytte sig til konkrete faglige mål, er Ung til ung udviklet med blik for de didaktiske principper, som gælder for FGU, herunder:
Praksisbaseret dannelse og læring: Stort set alle elever på FGU færdes på digitale platforme i deres fritid, og på den måde taget forløbet afsæt i elevernes konkrete omverden. I arbejdet med Ung til ung opnår eleverne faglig viden og får desuden styrket deres personlige, sociale og faglige kompetencer.
Innovation og produktudvikling: I arbejdet med Ung til ung skal eleverne tænke kreativt og innovativt, når de skal udvikle deres slutprodukt og tilhørende event for de øvrige elever. I forløbet træner eleverne deres samarbejdsevner, sociale kompetencer og får opnår viden om det konkrete digitale tema, som de vil sætte til debat på skolen.
Dannelse: Ung til ung giver eleverne redskaber til forståelse og deltagelse og understøtter, at eleverne tilegner sig grundlæggende færdigheder, der kan hjælpe eleverne til at forholde sig ansvarligt til (den digitale) verden og indgå aktivt i forskellige fællesskaber.
Arbejdet med Ung til ung knytter sig til følgende formål, færdigheder og kernestof for faget ‘Identitet og medborgerskab’:
Arbejdet med Ung til ung knytter sig til følgende formål, færdigheder og kernestof for faget ‘PASE’:
Arbejdet med Ung til ung knytter sig til følgende formål, færdigheder og kernestof for faget ‘Teknologiforståelse’:
I arbejdet med Ung til ung kan eleverne på værkstedet 'Medier og kommunikation' producere forskellige kreative produkter, som sætter digital dannelse og trivsel til debat og refleksion. Eleverne kan for eksempel lave en billedudstilling om online fællesskaber, optage og klippe en kortfilm om grænser på nettet eller printe grafiske 'zines', som kan spredes rundt på skolen forud for eventet. Den digitale tematik, som eleverne ønsker at sætte i fokus på skolen, kan med andre ord formidles på netop den måde, som eleverne ønsker til deres event, og på denne måde kan deres faglighed aktiveres konkret i opgaveløsningen.
I arbejdet med Ung til ung kan eleverne på værkstedet 'Køkken' eksempelvis gøre måltidet til omdrejningspunkt for det event, som de afholder for de øvrige elever. Måltidet har historisk set fungeret som samlingspunkt og kan fordre nærvær, samtale og fællesskab. Eleverne kan for eksempel invitere til en 'digital detox'-middag, hvor telefoner lægges væk forud for måltidet og hvor eleverne på værkstedet har udviklet en såkaldt 'samtalemenu', som lægger op til refleksion over det valgte digitale tema. På den måde kan eleverne på værkstedet opleve, hvordan deres konkrete faglighed pludselig kan aktiveres i arbejdet med digital trivsel.
I arbejdet med Ung til ung på værkstedet 'Kunstnerisk produktion' eller 'Træ og håndværk', kan eleverne bygge en skulptur, som på kreativ vis illustrer balancen i skærmbrug, lave et skuespil om AI eller afholde en kreativ DIY-café, som skaber refleksion om elevernes valgte digitale tema. Det er helt op til eleverne, hvordan de ønsker at formidle deres digitale tematik gennem eventet, og på denne måde kan eleverne få lov at arbejde med digital trivsel på præmisser, som der er hjemmevante i og synes er sjove.
Uanset om I arbejder med Ung til ung i elevrådet, eller på AGU- eller PGU-hold, er der et forventet (lærings)udbytte for de deltagende elever:
Nedenfor kan du læse nærmere om det metodiske og didaktiske grundlag for forløbet. Du kan også finde vejledningerne på forsiden, gå på opdagelse i elevsiden, eller kigge nærmere i inspirationssiden til events.